Vrije Universiteit, VU

AMSTERDAM (Novum) - De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft weer een rector magnificus. De raad van toezicht heeft professor Frank van der Duyn Schouten benoemd, laat de universiteit dinsdag weten. Van der Duyn Schouten begint op 1 mei en gaat zich in eerste instantie vooral op verbetering van het onderwijs richten.

Eind vorige maand maakte de VU het vertrek van rector magnificus Lex Bouter bekend, nadat een meerderheid van het college van decanen van de VU het vertrouwen in het college van bestuur, waar Bouter deel van uitmaakte, had opgezegd.

De decanen, die leiding geven aan de faculteiten van de VU, maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Uit onderzoek was gebleken dat de VU zou zakken voor de zogenoemde instellingstoets. Met deze toets wordt vastgesteld of een universiteit in kan staan voor de kwaliteit van de geboden opleidingen. De nieuwe rector moet ervoor zorgen dat de toets wordt gehaald.

Van der Duyn Schouten is aangesteld tot zijn pensioen in het najaar van 2014. Hij is nu directeur van het pensioeninstituut Netspar en hoogleraar Operations Research aan Tilburg University, waar hij eerder rector magnificus was.

Voorzitter van de raad van toezicht Cees Veerman heeft het volste vertrouwen in de nieuwe rector. "De ervaring die Frank van der Duyn Schouten heeft in onderwijs, wetenschap en bestuur en de manier waarop hij zijn taken hierin heeft vervuld, geven de raad van toezicht de overtuiging dat hij zijn taken op korte termijn met volle inzet ter hand kan nemen. Zijn open wijze van communiceren spreekt ons bijzonder aan.", zegt hij in een verklaring.