Vrije Universiteit, VU

AMSTERDAM - Na het bericht dat een groep decanen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam het vertrouwen in het bestuur heeft opgezegd, vanwege de gebrekkige kwaliteit van het onderwijs aan de universiteit, is er bij de VU een bestuurlijke crisis uitgebroken. Dat meldt de Volkskrant.

De decanen stuurden dinsdag een brief naar de raad van toezicht van de VU, waarin zij hun negatieve ervaringen met het bestuur uiteenzetten. Onder meer de reorganisatie- en bezuinigingsplannen zorgden bij het personeel van de universiteit voor veel frustraties. Ook de slechte communicatie tussen het management en de werkvloer zorgde voor veel onvrede.

De brief volgde op de instellingstoets die bij de VU zou worden afgenomen. Uit een proeftest door een onderzoeksbureau bleek dat de kwaliteit van de universiteit erg te wensen overliet en dat er sprake was van een onduidelijk visie over het onderwijsbeleid.

De raad van toezicht stelt overigens nog wel vertrouwen te hebben in het college van bestuur van de VU na de negatieve berichtgeving. Zij zien het gebeuren meer als een 'belangrijk signaal' om de gang van zaken binnen de universiteit aan te pakken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem