Open Universiteit, OU, ontslagen

HEERLEN - Aan de Open Universiteit (OU) in Heerlen zullen het komende jaar 50 tot 60 banen verdwijnen, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten. Dat meldt Dagblad De Limburger.

Vooral bij het ondersteunend personeel zullen veel banen verdwijnen. Daarbij gaat het om administratieve functies, maar ook om het management. Op die manier wil de OU zich vooral richten op het primaire proces, het onderwijs.

In 2012 verdwenen ook al veel banen bij de OU. Veel tijdelijke en freelancecontracten werden toen stopgezet. De impact van de huidige ontslaggolf zal begin mei bekend worden; dan wordt het reorganisatieplan waar momenteel aan gewerkt wordt, voorgelegd aan de Ondernemingsraad.

Reden van de ontslagen is het tegenvallende studentenaantal aan de OU in de afgelopen jaren. Ook zijn de subsidie-inkomsten van zowel de Nederlandse als de Europese overheid verminderd. Tenslotte vielen de loonkosten in 2011 circa 3 miljoen euro hoger uit. Dit jaar wordt daardoor een tekort van ongeveer 700.000 euro verwacht.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem