Scriptie, Schrijven, Scriptiedokters

ROTTERDAM - De examencommissies van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) verbieden veelal het gebruik van hulp bij scripties, met name in het geval van betaalde hulp. Toch weerhoudt dat niet alle studenten van het inschakelen van deze hulp. Dat meldt Erasmus Magazine Online.

Steeds vaker maken studenten bij het schrijven van hun scriptie gebruik van de groeiende industrie van betaalde hulp. Hoewel het laten schrijven van (delen van) de scriptie vanzelfsprekend frauduleus is, geldt ook de hulp van zogenaamde 'scriptiedokters' en 'topbegeleiders' al gauw als fraude. Deze zelfbenoemde professionals, die zich beschrijven als bijvoorbeeld externe stagebegeleider, vullen het veronderstelde gat in van gebrekkige begeleiding door de opleiding.

Maar dergelijke hulp brengt risico's met zich mee voor de student. "Hulp van buitenaf is ongeoorloofd, omdat het gemaakte werk dan geheel of gedeeltelijk niet meer beoordeelbaar is", aldus Allard Marcus van de examencommissie van de Rotterdam School of Management (RSM). Omdat vanwege de hulp onduidelijk is wie wat heeft geschreven, kunnen studiepunten niet toegekend worden. De fraude is echter wel moeilijk op te sporen. Een plagiaatscanner zal het bijvoorbeeld meestal niet ontdekken. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem