Annette Schavan, Plagiaat, Duitse minister

DÜSSELDORF - De weigering van de Duitse minister van Onderwijs Annette Schavan (CDU) om af te treden nadat zij deze week haar doctorstitel verloor wegens plagiaat, zorgt in de Duitse media voor veel discussie. Dat meldt de NOS.

De universiteit van Düsseldorf bepaalde deze week dat Schavan plagiaat had gepleegd, omdat zij een groot aantal citaten in haar proefschrift niet had voorzien van bronvermelding. Hoewel dit ruim 30 jaar geleden gebeurde, nam de universiteit dit besluit om duidelijk te maken dat zij hoge wetenschappelijke eisen stelt en gesjoemel er niet getolereerd wordt.

Dat dit betekent dat de minister af moet treden, wordt echter in een deel van de media betwijfeld. De Süddeutsche Zeitung vindt bijvoorbeeld dat de universiteit geen andere keus had, maar dat de affaire geen consequenties hoeft te hebben voor de politieke loopbaan van Schavan. De Stuttgarter Zeitung stelt echter dat de geloofwaardigheid van de minister is geschaad en ze beter af kan treden. Ook de oppositie pleit voor de aftreding van de minister.

Schavan zelf is het niet eens met de beslissing van de universiteit en zal het besluit aanvechten. Partijgenoot Angela Merkel steunt de minister en laat weten dat zij het volste vertrouwen in haar heeft.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem