Onderwijs maakt zich zorgen over btw-verhoging schoolboeken

De btw-verhoging op boeken raakt ook scholen. Zij moeten straks ruim 50 miljoen euro extra uitgeven aan schoolboeken. Deze kosten onderwijsinstellingen momenteel zo’n 450 miljoen euro, maar bij de btw-verhoging loopt dit op tot een bedrag van meer dan 500 miljoen euro. Onderwijsorganisaties hopen dat het nieuwe kabinet straks een btw-uitzondering wil maken voor lesmateriaal. Dit meldt de Telegraaf. 

Ook voor digitale leermiddelen moeten scholen straks meer betalen, waardoor de onderwijskas nog eens 10 miljoen euro extra ziet verdwijnen. De VO-raad, PO-raad, AVS, AOb, CNV Onderwijs, LAKS en Ouders & Onderwijs hebben de Tweed Kamer een brief hierover gestuurd. Scholen dreigen zelf op te draaien voor de hogere kosten, wat een negatieve impact zal hebben op de kwaliteit van het onderwijs.

Uitzondering op btw-regel

Het plan van het nieuwe kabinet is om de btw op boeken, cultuur en sportscholen te verhogen naar 31 procent. Onderwijsorganisaties hopen dit te voorkomen, door een uitzondering hierop te worden. Demissionair minister Mariëlle Paul weet niet of dat gaat lukken. “Het is afhankelijk van de nadere uitwerking van het hoofdlijnenakkoord.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky