'Mensen met een beperking ervaren weinig verbeteringen sinds VN-verdrag'

Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-verdrag Handicap in Nederland. Vandaag is dat zeven jaar geleden. Ieder(in) ziet dat er nog veel moet gebeuren. Mensen met een beperking of chronische ziekte ervaren nog nauwelijks verbeteringen. Op dit moment zet de overheid wel stappen om het verdrag uit te voeren. Dat meldt Ieder(in). 

Het (demissionair) kabinet maakt een meerjarige strategie om het VN-verdrag uit te voeren. Dat doet de regering naar aanleiding van een motie van Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks), Mohammed Mohandis (PvdA) en Lucille Werner (CDA).

Het doel van de meerjarige strategie is een brede aanpak om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. De strategie wordt gemaakt met ministeries, gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en belangenorganisaties van mensen met een beperking. De strategie moet het antwoord geven op de vraag: hoe zorgen we dat Nederland in 2040 toegankelijk en inclusief is?

De ministeries maken een werkagenda bij de strategie, waarin staat beschreven wat er moet gebeuren. In november 2023 wordt deze aan de Tweede Kamer aangeboden.

Ratificeren 

Conny Helder, demissionair minister voor Langdurige zorg, besloot namens het kabinet om het facultatief protocol bij het VN-verdrag Handicap te ratificeren. Hierdoor kunnen mensen hun klacht voorleggen bij de Verenigde Naties, als zij in het Nederlands rechtssysteem vastlopen.

Voor de ratificatie van het protocol wordt een goedkeuringswet opgesteld. Deze wordt, na goedkeuring binnen het kabinet en advies van de Raad van State, bij het parlement ingediend. Na een positief besluit van de Tweede Kamer ook aan de Eerste Kamer. De verwachting is dat de ratificatie in de eerste helft van 2024 zal plaatsvinden.

Rapportages 

De Nederlandse overheid, het College voor de Rechten van de Mens (CRM), Ieder(in) en belangenorganisaties stuurden rapportages naar het VN-comité in Genève. Het VN-comité stelde aan de overheid vragen over de voortgang (de ‘List of issues’) en de overheid beantwoordde die eind 2022.
In augustus 2024 bespreekt het VN-comité de antwoorden met de overheid, het CRM en een delegatie vanuit de belangenorganisaties. Op basis daarvan krijgt Nederland van het comité een ‘rapportcijfer’ en aanbevelingen voor verbeteringen.

Artikel 1

Op 17 januari 2023 is het verbod op discriminatie op grond van handicap in Artikel 1 van de Grondwet vastgelegd. Een historische dag voor mensen met een beperking! Ieder(in) heeft hier, in samenwerking met een aantal Kamerleden, twaalf jaar lang voor gestreden.

De uitbreiding van Artikel 1 betekent dat de overheid voortaan wet- en regelgeving moet toetsen op de gelijke behandeling van mensen met een beperking. De rechter moet handicap ook mee laten wegen in discriminatiezaken.

Door: Nationale Onderwijsgids