Taxibedrijf vecht aanbesteding leerlingenvervoer aan

Niet Taxicentrale Witteveen (TCW) maar Willemsen de Koning en de Twentse Combinatie van Hulshof- en Nijhuis Taxi en Touringcar BV mogen de komende vijf jaar het leerlingenvervoer in onder meer de regio Oldenzaal, Twenterand en Dinkelland. Volgens TCW is de gunning oneerlijk beoordeeld én hebben de winnende organisaties een onrealistisch aanbod gedaan. Dit meldt Tubantia.

Advocaat Bram Braat die namens TCW praat zegt dat er beloftes zijn gemaakt die niet waargemaakt kunnen worden. En de betreffende gemeenten hebben niet onderzocht of dit aanbod van de winnende partijen wel haalbaar is.

Routegebonden vervoer

Het gaat om twee pakketten: structureel routegebonden vervoer vanuit Hellendoorn, Twenterand en Wierden. En routegebonden vervoer vanuit Dinkelland, Oldenzaal en Tubbergen. TCW zou volgens de aanbestedingscommissie een slechte eindscore hebben, maar die is onterecht, zegt de advocaat. Er zou zijn gesjoemeld met de toekenning van punten, vanwege een gebrek aan eenduidige toepassing van de regels. Vooral op de punten van prijs en kwaliteit lijkt het te zijn misgegaan. Zo ging TCW er bijvoorbeeld vanuit dat een goede prijs tot wel 40 procent van de eindscore zou omvatten, maar dat was niet het geval.

Punten hertellen

Braat vraagt namens TCW aan de gemeenten om niet de samenwerking aan te gaan met Willemsen de Koning en de Twentse Combinatie van Hulshof- en Nijhuis Taxi en Touringcar BV. De rechter moet de gemeenten daarnaast de punten laten hertellen, stelt de advocaat. Ook zouden de interviewrondes opnieuw moeten worden uitgevoerd. Maar het is vooral belangrijk dat een aanbesteding volgens strenge regels gaat die voor elk bedrijf gelden. Inschrijvingen dienen daarbij concreet te worden getoetst op haalbaarheid.

Gemeenten gaven deze week aan achter de winnaars van de aanbesteding te staan. “Alles was vooraf duidelijk en ze zijn niet verkeerd beoordeeld. Het snijdt geen hout.” De uitspraak van de rechter volgt zo snel mogelijk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky