'De Eigenwijze' start in januari, een school waarop kinderen weer kind zijn

Renee van Toorenburg uit Zoetermeer start in januari haar eigen school ‘De Eigenwijze’. Dat doet zij omdat haar eigen dochter niet goed kan meekomen in het reguliere onderwijs. Renee besloot zelf een school op te richten omdat er geen andere particuliere school in de buurt was. Dat meldt Omroep West. 

De dochter van Renee heeft een ontwikkelingsvoorsprong. Daardoor had ze moeite met grote groepen en maakte ze moeilijk contact met andere kinderen. Thuis werd het meisje steeds stillen en sliep steeds slechter. Toen ze stopte met drinken besloot Renee haar van school te halen.

Privéschool 

Toen ze een privéschool vonden in Voorhout leefde het meisje weer helemaal op. Renee gunde dat haar dochter enorm, maar dan wel iets dichterbij huis. En zo ontstond het idee voor een eigen school. 

Leren wat ze zelf graag willen 

De kinderen op ‘De Eigenwijze’ zijn op maandag standaard vrij en de lestijden op de overige dagen zijn van negen tot drie uur. De kinderen krijgen geen toetsen en ook is het belangrijk dat de kinderen zelf bepalen wat ze willen leren. “Als een kind wat wil leren over de Griekse oudheid, dan zorgen we dat dat kan.” Uiteraard houden Renee en haar collega’s zich aan de richtlijnen die de Onderwijsinspectie meegeeft. 

Vrijwilligers 

‘De Eigenwijze’ heeft nog niets te maken met de strengere regels voor privéscholen. De school kan dus sowieso gewoon open. Op 10 januari start de school met, zoals het er nu uitziet, tien kinderen. De school zoekt nog wel een paar vrijwilligers. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk