Niet meer met de taxi naar het speciaal onderwijs, maar gewoon met de bus

Drie jongeren uit het speciaal onderwijs gaan niet meer met de taxi naar school. Zij gaan met de fiets of met het openbaar vervoer naar hun school. Uit de handen van wethouder Dewy Leal van de gemeente Emmen ontving het drietal een certificaat voor zelfstandig reizen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De jongeren hebben meegedaan aan het project ‘De Reiskoffer’. Daarmee helpt de gemeente Emmen leerlingen in het speciaal onderwijs om zelfstandig naar school te gaan. 

GoOV-app 

Een aantal vrijwilligers reizen een paar keer met de jongeren mee. Op die manier leren de scholieren hoe ze zich kunnen redden in het verkeer. Via de GoOV-app krijgen de jongeren ondersteuning. Ook zit in de app de hulpcentrale die ze kan helpen bij het reizen met het openbaar vervoer.

Vrijheid 

Wethouder Leal vindt het belangrijk dat de kinderen mee kunnen doen en dat ze niet meer afhankelijk zijn van het vervoer met de taxi. “Door zelfstandig te reizen ervaren deze jongeren vrijheid. Ze kunnen net als andere kinderen hun weg vinden in het verkeer. Alle kinderen hebben talenten en moeten de kans krijgen om die te ontwikkelen. Daarom stimuleren wij het zelfstandig reizen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk