Medewerkers Hoenderloo Groep teleurgesteld na gesprek met minister

De medewerkers van De Hoenderloo Groep en de FNV zijn zeer teleurgesteld in minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Zij hebben 13 maart in Den Haag met hem gesproken over het sluiten van de jeugdzorginstelling. “Wij verschillen fundamenteel van mening. Hij vindt dat sluiting onvermijdelijk is. Wij vinden het tegenovergestelde”, zegt Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Zorg en Welzijn. Dit meldt FNV.

“De Jonge komt niet terug op zijn besluit, zei hij. Hij pakt dus zijn verantwoordelijkheid niet en dat nemen we hem zeer kwalijk”, vervolgt Van der Aar.
 

Geen plekken voor deze kinderen

Medewerker Nynke Lubberink: “Wat de minister en Pluryn zeggen klopt écht niet. Zij beweren dat er in Nederland plek is voor alle kinderen van De Hoenderloo Groep en dat wij als jeugdzorgwerkers allemaal op een goede plek terechtkomen. Dat is grote onzin. Wíj zijn de professionals, deze bestuurders niet. En wij zeggen dat er voor deze kinderen straks geen plekken zijn in ons land. Ze moeten eens gaan luisteren naar ons.”
 
“De minister had ons wel wat uit te leggen’, zegt Jan Verhoeven, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Mensen vechten keihard om hun specialistische kennis en kunde te behouden voor de jeugdzorg: op deze plek en specifiek voor deze kinderen. Daar luisteren de minister en de werkgever niet naar. Verder zijn er nogal wat vraagtekens te plaatsen over de aansturing en financiële situatie van De Hoenderloo Groep.”
 

Politieke keuzes

Volgens Van der Aar zijn de keuzes van de minister enkel politieke keuzes. “Deze keuzes hebben negatieve effecten op de arbeidsmarkt, op de zorg voor kinderen en op de gezondheid van de mensen die werken in de jeugdzorg.”
 

Online actie

FNV heeft vanwege het afgelasten van de fysieke manifestatie medewerkers en sympathisanten opgeroepen online hun solidariteit te tonen. Aan deze oproep is via Facebook en LinkedIn gehoor gegeven. “Dit tekent dat er een breed draagvlak is voor de strijd die medewerkers Hoenderloo voeren. We verwachten dan ook dat we het hier niet bij zullen laten en gaan ons met onze leden beraden.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids