Normal_kind__schilderen__opvang__jongen__creatief

De speciale school Acato in Rotterdam is opgegeven. De school bood vooral onderwijs aan autistische leerlingen, maar was geen erkende onderwijs- of zorginstelling. De gemeente Rotterdam is van mening dat de kwaliteit van het onderwijs en de veiligheid van kinderen niet voldoende gegarandeerd werden. Vanaf vandaag neemt scholenkoepel BOOR het onderwijs over. Dit meldt het AD.

Het idee is dat de leerlingen zo snel mogelijk kunnen doorgaan met wat ze deden bij Acato, zoals schilderen, koken of programmeren. Hierom is vandaag de leerrechtpilot vo gestart. Hierin staan de behoeftes, mogelijkheden en interesses van de leerlingen. Ouders zijn uitgenodigd om, met hun kinderen, met de nieuwe teamleden te komen praten over de mogelijkheden voor hun kinderen.
 
Verschillende ouders hebben gereageerd op de uitnodiging: ze komen zonder hun kind praten, omdat ze het niet eens zijn met de gang van zaken. Volgens hen is het besluit te snel genomen. Ook de Kinderombudsman, verschillende gemeenteraadsleden en Tweede Kamerleden zijn kritisch over de manier waarop de gemeente is omgegaan met Acato en de leerlingen. Veel leerlingen gingen niet naar school voordat ze bij Acato een veilige omgeving hadden gevonden, omdat ze hun draai niet konden vinden op reguliere en speciale scholen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids