Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De 14-jarige scholier die ervan verdacht wordt afgelopen juni zijn klasgenootje Romy Nieuwburg uit Hoevelaken te hebben verkracht en vermoord, staat vandaag voor de rechter. Het proces vindt in Utrecht plaats, achter gesloten deuren. Dit is omdat de verdachte minderjarig is. De eis van het Openbaar Ministerie wordt wel openbaar gemaakt. Dat meldt het AD.

Vrijdag 2 juni werd het lichaam van Romy gevonden in een sloot bij Achterveld. De leerlinge van een school voor speciaal onderwijs kwam die dag niet thuis van school. De verdachte werd drie dagen later door de politie aangehouden. Niet veel later bekende de klasgenoot Romy te hebben verkracht en vermoord. Hij schijnt Romy al vaker lastig te hebben gevallen, zo zeggen vriendinnen van het meisje.

Op 18 augustus van dit jaar vond een regiezitting plaats, waar de ouders van Romy voor de eerste keer geconfronteerd werden met de verdachte. De ouders van de jongen waren ook bij die zitting aanwezig. Net als het proces van vandaag vond de regiezitting achter gesloten deuren plaats.

Vanwege het maatschappelijk belang kan de rechtbank in het geval van strafzaken tegen minderjarigen besluiten bij een deel van de zitting toch publiek en pers toe te laten. In deze zaak is dat niet aan de orde. Na het pleidooi van de officier van justitie wordt de strafeis door het OM bekendgemaakt. Buiten de rechtszaal zal hierover door een persofficier een korte toelichting worden geven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids