Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

Het Zwin College in Oostburg staat vanaf volgende week onder aangescherpt financieel toezicht. De Onderwijsinspectie twijfelt of de school de kwaliteit van het onderwijs nog wel kan garanderen nu het leerlingenaantal al langere tijd dalende is. Dit zou onder andere komen door de aantrekkingskracht van Belgische scholen. Dit meldt NOS.

Het aantal leerlingen in het middelbaar onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen is al langere tijd dalende. Naast het Zwin College hebben ook De Rede en het Reynaert College problemen. Met respectievelijk 864, 1000 en 1200 leerlingen zitten de scholen onder de ondergrens van 1200 leerlingen die nodig zijn om een school financieel gezond te laten zijn. Als er in korte tijd niets gaat gebeuren, dan dreigt sluiting van één of meer scholen. 
 
Volgens Cees Liefting, wethouder van Onderwijs in de gemeente Terneuzen, is een deel van het dalende leerlingenaantal te verklaren doordat kinderen vanaf 2,5 jaar al naar de (gratis) basisschool in België gaan. Zo omzeilen ouders de dure kinderopvang in Nederland. Er rijden zelfs busjes van scholen uit België om de Nederlandse kinderen op te halen. "Als het goed bevalt dan gaan ze daar ook naar de basisschool en de middelbare school", stelt Liefting.
 
De gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen proberen sinds een paar jaar het tij te keren door ouders vijf dagdelen opvang aan te bieden waarvan er slechts twee betaald hoeven te worden. Volgens Liefting is die aanpak succesvol. Maar de middelbare scholen zijn daarmee op dit moment nog niet gered. 
 
Er is een reddingsplan in de maak om het middelbaar onderwijs in de regio te behouden. De Taskforce Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen zal deze eind oktober presenteren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids