Normal_verkeer_verkeersbord_oversteken

Van alle schoolgaande kinderen in Nederland moeten Groningse kinderen het verst reizen om op school te komen. Voor kinderen uit Noord-Brabant staat de school gemiddeld gezien het dichtstbij. Deze cijfers komen voort uit een analyse van LocalFocus, dat cijfers van DUO van afgelopen oktober heeft geraadpleegd. Dat melden het AD en Nu.nl.

In de provincie Groningen staat een tiende van alle basisscholen – in totaal dertig scholen – verder dan vijf kilometer verwijderd van de woningen van de kinderen. Een reisafstand van vijf kilometer of meer komt over heel Nederland gemeten voor bij 4,3 tot 5 procent van de basisscholen. In Brabant staat een kwart van de basisscholen op minder dan 250 meter afstand van huis. In de helft van de gevallen wonen kinderen daar ongeveer een kilometer van hun school. Landelijk gezien geldt er een gemiddelde afstand tot de school van 700 meter. 

Dat er in de provincie Groningen een relatief grote reisafstand geldt, heeft voornamelijk te maken met de gemeente Haren. Van de zestien basisscholen in deze gemeente staat de helft op een gemiddelde afstand van boven de vijf kilometer van de leerlingen. Ook in de landelijke top 3 van scholen die het verst weg liggen, staan allemaal scholen uit Haren, zo meldt LocalFocus. Op deze scholen geldt een gemiddelde afstand van veertig kilometer. Dat deze afstand zo groot is, komt omdat het hierbij gaat om scholen voor speciaal onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids