Normal_dyslexie__spelling__taal

Ondanks de toenemende aandacht voor laaggeletterdheid neemt het aantal mensen dat moeite heeft met lezen en schrijven nog steeds toe. Verengelsing van de taal en digitalisering van de maatschappij zijn grote boosdoeners. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Steeds meer bedrijven strooien met Engelse woorden in hun teksten. Ook hulpverlenende instanties zoals de overheid en zorginstellingen maken zich hier schuldig aan. Naast de moeilijke woorden die toch nog vaak gebezigd worden, maakt het gebruik van Engelse woorden informatieve teksten minder goed leesbaar en daardoor minder begrijpelijk.
 
Ook de steeds verdergaande digitalisering van de maatschappij is moeilijk voor laaggeletterden. Zaken als internetbankieren, reizen met het openbaar vervoer en zoiets simpels als naar de apotheek gaan, zijn bijna onoverkomelijke zaken. Want ook bij de apotheek moeten eerst de keuzemogelijkheden gelezen worden voordat het juiste nummertje kan worden getrokken. De digitalisering creëert hiermee een voortschrijdende tweedeling in de maatschappij.
 
Inmiddels zijn ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd. Vorig jaar al publiceerde de Rekenkamer een rapport waarin staat dat de overheid te weinig doet om laaggeletterdheid aan te pakken. Het kabinet wil dat 45.000 mensen in de komende jaren beter Nederlands beheersen. Maar het heeft niet bepaald wanneer iemand precies beter Nederlands beheerst. Daardoor is ook niet duidelijk of het beleid vruchten afwerpt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids