Normal_pesten23534

De 9-jarige Juliën uit Alblasserdam wordt op zijn school, SBO de Kameleon, al lange tijd traumatisch gepest. Volgens zijn moeder is de school nalatig in het optreden tegen de pesters. Juliën wil graag naar een reguliere school, maar geen enkele van de omliggende basisscholen ziet de komst van de jongen zitten. Een lastige kwestie, die volgens SPON (Specialisten in Passend Onderwijs) een voorbeeld is van tussen wal en schip raken in het onderwijs. Dat meldt het AD.

Het pestgedrag is dusdanig ver gegaan dat Juliën soms zegt dat het beter is als hij niet zou bestaan. Zijn moeder is woedend op de pesters. Het inschakelen van de school heeft tot nu toe weinig effect gehad. Volgens haar wuift de school het probleem te gemakkelijk weg en zegt de school dat het pesten Juliëns eigen interpretatie is.

Die nalatigheid knaagt behoorlijk, zegt zijn moeder. Zeker omdat haar zoon juist tijdens schooltijden enorme nachtmerries heeft en in vakanties juist weer opfleurt. Volgens haar is Juliën voor de pesters een makkelijke prooi omdat hij niets terug durft te doen. De jongen wordt in het onderwijs bestempeld als ‘thuisblijver’ omdat hij al vanaf mei niet meer op school is geweest.

Zijn moeder heeft Juliën beloofd dat hij nooit meer naar de Kameleon hoeft. De jongen zelf wil graag naar een reguliere school. Twee scholen uit Alblasserdam hebben al laten weten de jongen niet op hun school te willen. Jim Bijlstra van de SPON, het bestuur van de Kameleon, geeft toe dat de situatie een probleem is en dat de pesterijen op de school niet altijd zichtbaar zijn geweest. Volgens hem krijgen kinderen als Juliën op een reguliere school niet genoeg aandacht. In het speciaal onderwijs, waar kinderen vooral naar buiten gericht zijn, verdrinken ze dan, voegt hij toe.

Bijlstra denkt dat Juliën met wat extra sociaal-emotionele ondersteuning best op een reguliere basisschool kan functioneren. Aan de weigering van reguliere scholen ligt volgens hem juist die sociaal-emotionele kwetsbaarheid ten grondslag. Scholen hebben namelijk een zorgplicht. Om tot een oplossing te komen, moeten de ouders van de kinderen met elkaar en met de school in gesprek gaan. Volgens de politie kan dat eventueel met hulp van instanties of een wijkagent. Volgens Bijlstra zijn de ouders van de grootste pesters van Juliën in elk geval bereid om een oplossing te zoeken voor het gedragsprobleem van hun kinderen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids