Logo_sbb

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Praxis gaan een samenwerking aan om nóg betere praktijkopleiding te realiseren voor aankomende vakmensen in het beroepsonderwijs. Door de samenwerking kan de organisatie van stages en leerbanen verder worden geprofessionaliseerd. Dat biedt voordelen voor beide partijen, en natuurlijk voor de studenten die via Praxis de arbeidsmarkt betreden. Dit meldt SBB.

Praxis is een van de grootste doe-het-zelf-ketens van Nederland en beschikt over 147 winkels. In alle Praxis-winkels lopen mbo-studenten stage of werken ze in een leerbaan. Zo worden deze studenten in de praktijk geschoold. Die opleiding op de werkvloer verbetert door de samenwerking. Ook worden afspraken gemaakt over het erkennen van filialen van Praxis. Die erkenningen bepalen voor welke studies een winkel studenten mag opleiden.
 
In de afgelopen twee jaar hebben 918 studenten een stage of leerbaan doorlopen bij Praxis. 633 studenten liepen stage in de BOL en 295 volgden een BBL traject. De winkelketen begeleidt vooral studenten in de richting van retail en logistiek. In beide sectoren is door de aantrekkende economie een toegenomen vraag naar goed personeel. Vooral met opleidingen tot Eerste verkoper, Manager retail of Logistiek medewerker zijn de baankansen voor studenten goed. 
 
In de overeenkomst worden ook afspraken opgenomen over leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze leerlingen, die van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of van praktijkonderwijs komen, kunnen via project ‘Boris’ aan de slag bij leerbedrijven. Zo kunnen ze een praktijkverklaring behalen, waarmee ze aan toekomstige werkgevers kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Praxis helpt zo mee om deze jongeren de eerste stap te laten zetten op de arbeidsmarkt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids