Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Belangengroep PO in Actie heeft terecht het vertrouwen in staatssecretaris Dekker van Onderwijs opgezegd, vindt Kwint (SP). Minister Bussemaker van Onderwijs wil "samen optrekken" om de problemen aan te pakken. Dit meldt de Tweede Kamer.

"Wij trekken aan de noodrem." PO in Actie waarschuwt in een open brief aan de staatssecretaris voor het personeelstekort in het primair onderwijs. Dit dreigt verder toe te nemen. Door de vergrijzing stoppen veel juffen en meesters, de hoge werkdruk (grote klassen, administratieve taken, zorgleerlingen) veroorzaakt burn-outs en extra eisen zorgen voor minder aanmeldingen bij de lerarenopleidingen.
 
Een klas vol pubers zwaarder is dan een klas met basisschoolleerlingen, zo rechtvaardigde de staatssecretaris het verschil in beloning tussen het primair en het voortgezet onderwijs. Kwint is het met PO in Actie eens dat deze uitspraak getuigt van "minachting en miskenning" van leerkrachten in het primair onderwijs.
 
De staatssecretaris betreurt het dat de verhoudingen onder druk zijn komen te staan, verzekert de minister. Ondertussen is er een "pittig maar prettig" gesprek geweest met PO in Actie. Ondanks de demissionaire status wil het kabinet volgens Bussemaker doen wat het kan om de problemen met werkdruk en beloning aan te pakken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids