Normal_stoelen_op_tafel_school_sluit_dicht_stopt

Om leerlingenkrimp beter te kunnen opvangen, wordt het voor basisscholen makkelijker om van richting te veranderen of te verhuizen. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs krijgt steun voor zijn plannen. Dit meldt de Tweede Kamer.

Het geboortecijfer daalt in Nederland, en daarmee ook het aantal leerlingen. Het wetsvoorstel van de staatssecretaris zorgt ervoor dat basisscholen daarop beter kunnen inspelen. Het wordt makkelijker om een openbare school om te zetten in een bijzondere of andersom, om als bijzondere school een andere richting te kiezen of richtingen te combineren of om een school te verplaatsen.

Inspelen op dalende leerlingaantallen is een "complexe uitdaging", zegt Westerveld (GroenLinks), in krimpregio's maar ook in sommige delen van de Randstad. Het is belangrijk om het onderwijsaanbod op peil te houden, zegt Beertema (PVV). Ook Becker (VVD) en Van Meenen (D66) zijn positief over Dekkers wetsvoorstel.

Zorg ervoor dat de achterban goed betrokken wordt bij een verandering van de richting van een school, betogen Kwint (SP) en Bruins (ChristenUnie). Beiden doen een voorstel om een ouderraadpleging in zo'n geval verplicht te stellen. Dekker is niet heel enthousiast over een verplichte achterbanraadpleging: we moeten de kerstboom niet te veel optuigen.

Het wordt voor basisscholen makkelijker om verschillende richtingen te vertegenwoordigen. Maar hoe voorkomen we dat dan één van de richtingen verwatert?, vraagt Rog (CDA) zich af. De Kamer stemt op 16 mei over het wetsvoorstel.