Normal_autisme_jongen

Passend onderwijs houdt in dat ieder kind een schoolloopbaan krijgt die bij hem of haar past, met de juiste hulp op het juiste moment. Thuiszitten moet daarom worden voorkomen en bestreden. Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren, zitten er nog steeds te veel jongeren thuis. Daarom wordt in de landelijke Actieweek Thuiszitters van 8 tot en met 12 mei 2017 aandacht gevraagd voor deze problematiek en mogelijke oplossingen om het aantal thuiszitters zoveel mogelijk te beperken. Dit meldt Rijksoverheid.

De landelijke Actieweek Thuiszitters is een week vol activiteiten, georganiseerd door het Steunpunt Passend Onderwijs VO van de VO-raad samen met diverse partners. Tijdens de actieweek zijn er regionale bestuurlijke bijeenkomsten en ontmoetingen tussen onderwijs en zorg. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op www.steunpuntpassendonderwijs-vo.nl/actieweek.

De organisatie nodigt scholen en andere instanties die met jongeren werken uit om ook zelf deze actieweek aan te grijpen om een activiteit rondom de preventie en het terugdringen van thuiszitters te organiseren. Deelnemers kunnen deze activiteit doorgeven via steunpuntpassendonderwijs@vo-raad.nl, onder vermelding van 'Landelijke Actieweek Thuiszitters'. De activiteit wordt dan opgenomen in de agenda op de website. Het e-mailadres is ook te gebruiken om foto’s, video’s of handreikingen over het terugdringen van thuiszitters te delen.

Als onderdeel van de thuiszittersaanpak zijn de afgelopen jaren veel brochures, handreikingen, modellen en websites ontwikkeld. Al deze documenten zijn te vinden in een handige toolbox op de website Passend onderwijs. Aan het eind van de actieweek wordt deze toolbox aangevuld met de opbrengsten uit de Landelijke Actieweek Thuiszitters.

De landelijke actieweek wordt georganiseerd door het Steunpunt Passend Onderwijs VO van de VO-raad, samen met de PO-Raad, de MBO-raad, de VNG, de ministeries Onderwijs en Volksgezondheid, Gedragswerk, Ingrado, het NJI, Ouders & onderwijs, LECSO, IederIn, LAKS, het NCJ, de Raad van de Kinderbescherming, Lansbrekers, Bureau Onderwijsconsulenten en de Inspectie van Onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids