Normal_schoolreisje_kinderen_bus

In de provincies Groningen en Drenthe start volgend jaar een experiment met het combineren van vervoer voor onder meer leerlingen, gehandicapten en wmo-cliënten. Het idee komt van wethouder Harald Bouman die opmerkte dat taxibusjes voor de verschillende soorten vervoer bijna nooit vol zitten. Het combineren van het vervoer zou veel geld en tijd kunnen besparen, denkt de wethouder. Dit meldt RTV Noord.

Het idee van Bouman is aangeslagen. Alle gemeenten in Groningen en Drenthe, de beide provincies en het openbaar vervoer in de regio willen meewerken aan het project. De in totaal 38 partijen hebben zich verenigd in de organisatie Publiek Vervoer. Vanuit andere delen van het land worden de ontwikkelingen met interesse gevolgd. "Ik kreeg onder andere vanuit Eindhoven al een telefoontje of ik daar wilde komen vertellen over onze samenwerking", vertelt de wethouder.

Het gecombineerde vervoer kan veel tijd en geld besparen doordat de taxibusjes efficiënter kunnen worden ingezet. Leerlingen zullen niet altijd meer thuis worden opgehaald. Ouders vinden dat niet altijd prettig, weet de wethouder, maar de kinderen hebben er volgens hem meestal geen problemen mee.

De gezamenlijke aanbesteding voor het gecombineerde vervoer zal over zeven gebieden worden verdeeld. Het kan dus zijn dat er straks wel verschillende vervoerders rondrijden maar die zullen samenwerken. Een belangrijk knelpunt in het systeem kan daarmee worden verholpen. Nu gebeurt het nog dat vervoerders op de terugweg geen passagiers mee mogen nemen omdat het niet hun gebied is. "Daar willen we vanaf", zegt Bouman.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids