Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank

Het Pleysier College heeft het hoger beroep tegen het ministerie van Onderwijs verloren. De school voor voortgezet speciaal onderwijs was het er niet mee eens dat het 480.000 euro aan subsidie moest terugbetalen. Via de Raad van State hoopte de school het bedrag terug te krijgen, maar dat is niet gelukt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De school moest de subsidie terugbetalen omdat het te weinig lesuren had aangeboden. De Raad van State is het met het ministerie van Onderwijs eens dat de school de subsidie onterecht had ontvangen.

Het Pleysier College is een school voor jongeren tot 19 jaar met een gedragsstoornis of psychiatrische problemen. Voor deze leerlingen moet een les niet te lang duren, daarom kortte de school de lesuren in. Hierdoor kregen leerlingen jaarlijks 835 uur les. Daarmee kwam de school onder de wettelijke norm van 1000 uur onderwijstijd per jaar.

Volgens het schoolbestuur was de inspectie op de hoogte van het minder aantal lesuren. In een rapport van 2009 oordeelde de inspectie dat de school voldeed aan de wettelijke normen. Later kwam de inspectie daarop terug door te zeggen dat de school individuele ontheffingen had moeten aanvragen voor leerlingen voor wie minder onderwijstijd van belang is. Het ministerie heeft sindsdien overigens de urennorm per leerling verlaagd naar 700 lesuren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids