Normal_stad_rotterdam_erasmusbrug_marleen

De regio Rotterdam kan het aantal leerlingen voor speciaal onderwijs niet meer aan. Er zijn lange wachtlijsten en de scholen zitten vol. Sommige leerlingen zitten al maanden thuis. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De leerlingen met stoornissen of ernstige gedragsproblemen kunnen niet naar een reguliere school. Voor hen is er speciaal middelbaar onderwijs, veelal cluster 4-scholen, dat past bij hun onderwijsbehoeften. Inmiddels wachten ruim 30 leerlingen soms al maanden op plaatsing, maar speciale onderwijsinstellingen hebben plekken noch geld om hen te plaatsen.
 
Het aantal aanmeldingen bij de cluster 4-scholen nam explosief toe dit jaar. Hoe het komt dat er zoveel meer vraag naar speciaal middelbaar onderwijs is, is nog niet duidelijk. Het aangescherpte beleid van de gemeente Rotterdam ten aanzien van het terugdringen van het aantal niet-schoolgaande kinderen kan een rol spelen. Hierdoor belanden meer kinderen in het speciaal onderwijs. Ook bij de verschillende samenwerkingsverbanden in de regio tussen regulier en speciaal onderwijs kan een oorzaak liggen. Elk verband hanteert weer andere criteria voor het onderwijs aan kwetsbare kinderen.
 
De oplossingen zijn niet eenvoudig. Meer kinderen in de klas is vaak niet mogelijk omdat kleinschaligheid juist belangrijk is in het speciaal onderwijs.  Ter overbrugging is opvang in een soort time-out instelling mogelijk, maar dat is verre van ideaal. De gemeente Rotterdam gaat het ruimtegebrek aanpakken door begin 2017 vier extra lokalen te plaatsen bij twee scholen. 
 
De schoolbesturen kampen momenteel met geldgebrek, omdat zij pas volgend jaar subsidie van de overheid krijgen voor de leerlingen. De samenwerkingsverbanden uit de hele regio bespreken deze maand de mogelijkheid van een voorschot aan deze scholen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids