Normal_beperking__kind__spelen__schommelen__handicap__jongen__blij

Door bezuinigingen verdwijnen in totaal 44 banen bij onderwijsgroep Punt Speciaal in de regio Rivierenland. De grootste klap krijgt de St. Maartenschool in Ubbergen. Daar komen binnenkort 24 mensen op straat te staan. Dat betekent dat er ook moet worden gesneden in de ondersteuning van leerlingen. Dit meldt Omroep Gelderland.

Bij onderwijsgroep Punt Speciaal zijn in totaal zeven scholen voor speciaal onderwijs aangesloten. Hierop zitten kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap en langdurig zieke kinderen. Vanwege hun beperkingen hebben zij extra veel begeleiding nodig om goed te kunnen leren. Volgens directeur Gilles Geschiere van de St. Maartenschool is er door de bezuiniging waarschijnlijk geen geld meer voor de extra begeleiding in zwemmen, speciale gym en  ondersteuning  van specialisten, zoals een orthopedagoog. 
 
Scholen voor speciaal onderwijs kregen eerder rechtstreeks geld van de overheid. Sinds de invoering van de Wet Passend Onderwijs zijn er regionale samenwerkingsverbanden opgericht waar de scholen bij zijn aangesloten. “Het samenwerkingsverband bekijkt wat voor beperking de leerling heeft, welk onderwijs nodig is en wat dat moet kosten. Maar de kosten voor zorg en begeleiding die deze leerlingen nodig hebben, zit daar niet in”, aldus Geschiere.
 
In totaal moeten de scholen van onderwijsgroep Punt Speciaal samen 3,8 miljoen euro bezuinigen. Hiermee verdwijnen 44 banen. De ontslagen zullen vooral bij het ondersteunend personeel vallen, maar ook leerkrachten zijn hun baan niet zeker.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids