Normal_rechtszaak_hamer_

Het Pleysier College in Den Haag gaat in hoger beroep tegen het ministerie van Onderwijs. De school voor voortgezet speciaal onderwijs moest in 2013 bijna 480.000 euro subsidie aan het ministerie terugbetalen omdat de school te weinig lesuren zou hebben aangeboden. Eerder dit jaar spande de school al een rechtszaak aan maar verloor deze. Het Pleysier College hoopt nu via de Raad van State alsnog het subsidiegeld terug te krijgen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het Pleysier College is een school voor jongeren tot 19 jaar met een gedragsstoornis of psychiatrische problemen. De school heeft vijf vestigingen in de regio Haaglanden. Op locatie Westerbeek in Den Haag deed de Onderwijsinspectie in 2013 onderzoek naar de programmering en de realisatie van de onderwijstijd op de school. De inspectie constateerde dat de school minder dan de wettelijke 1000 uur onderwijstijd per jaar aanbod. Als gevolg daarvan zou de school teveel subsidie hebben ontvangen. De inspectie vorderde daarop een bedrag van bijna 480.000 euro terug.

Volgens het schoolbestuur was de inspectie op de hoogte van het minder aantal lesuren op het Westerbeek college. In een rapport van 2009 oordeelde de inspectie nog dat de school voldeed aan de wettelijke normen waarop de school er vanuit ging dat het was toegestaan om minder lesuren aan te bieden. De inspectie zegt echter dat de school individuele ontheffingen had moeten aanvragen voor leerlingen voor wie minder onderwijstijd van belang is.

In maart spande de school al een rechtszaak aan tegen de korting op de rijkssubsidie maar verloor deze zaak. Het bestuur blijft echter van mening dat er geen sprake is van onrechtmatig gebruik van het subsidiegeld. Bovendien vindt de school de wettelijke regels voor onderwijstijden te ingewikkeld en niet geschikt voor het speciaal onderwijs. Het bestuur gaat daarom in hoger beroep. De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak over de zaak.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids