Normal_logopedie_taal

Kentalis start op 10 oktober met een nieuwe behandelgroep voor kinderen tot vijf jaar in Terneuzen. De groep is voor kinderen die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben. Dit houdt in dat ze moeite hebben met praten en/of het leren van taal. De nieuwe locatie is gevestigd in het gebouw van
Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen. Dit meldt Kentalis.

Met de start van de groep in Terneuzen speelt Kentalis in op de vraag die naar vroegbehandeling is. De kinderen van 2,5 tot 5 jaar kunnen nu dichterbij huis naar een behandelgroep, waardoor de ouders meer mogelijkheden hebben om hun kind zelf te halen en te brengen.

Om de zorg dichterbij de cliënt te brengen zodat de kinderen minder lang hoeven te reizen, komt er in Middelburg een tweede groep. Ook in Goes is vroegbehandeling met daarnaast naschoolse groepsbehandeling. Eén op de twintig kinderen heeft een taalontwikkelingsstoornis, waarbij taal niet goed wordt verwerkt in de hersenen.

Binnen vroegbehandeling leert het jonge kind in een groep met zeven anderen op een speelse manier (beter) communiceren, omgaan met anderen en zijn gevoelens te uiten. In dit communicatieve behandelklimaat kan het kind zich optimaal ontwikkelen en een goede start maken bij de peuterspeelzaal of op school. Afhankelijk van de ernst van het spraak- of taalprobleem, komt het kind twee of vier dagen in de week naar de groep. Ook de ouder wordt bij de behandeling betrokken zodat hij/zij handvatten krijgt voor een (nog) beter contact met zijn kind.

Om in aanmerking te komen voor zorg van Kentalis is een verwijzing van een arts of audioloog nodig. Op de website van Kentalis is meer informatie hierover te vinden: www.kentalis.nl/Ik-wil-meaanmelden/Voor-zorg/.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids