Foto: Jorrit Lousberg

De online game MediaMasters is er nu ook voor slechthorende en dove kinderen. Leerlingen uit groep 7 en 8 leren met het mediawijsheidspel over de kansen en de gevaren van media. De game had al ondertiteling, maar is nu ook ondersteund met gebarentaal. De scores van het speciaal onderwijs zullen niet meetellen in de ranglijst van deelnemende reguliere scholen. Het speciaal onderwijs doet mee met een eigen klassement en hebben een speciale hoofdprijs. Dat melden MediaMasters en Kentalis.

Of we het nu hebben over tv, internet, apps, games en smartphones: media zijn overal en iedereen maakt er gebruik van. MediaMasters leert kinderen, ouders en leerkrachten meer over sociale media, informatievaardigheden, programmeren, cyberpesten, vloggen en online samenwerken. De leerlingen moeten met elkaar laten zien welke mediavaardigheden zij in huis hebben om de game tot een goed einde te brengen.

Kentalis en Auris hebben geholpen om MediaMasters toegankelijk te maken voor dove en slechthorende kinderen in het speciaal en regulier onderwijs. MediaMasters is een spannend, interactief en gratis spel op het gebied van mediawijsheid. Het spel biedt scholen de kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media aan de slag te gaan en wordt op meerdere scholen gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (18 tot en met 25 november 2016).

MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Leerlingen worden vijf dagen lang uitgedaagd om de hoofdrolspelers te helpen. Hiervoor moeten zij in de klas en thuis zogeheten MediaMissies volbrengen. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid die worden aangeleverd door de netwerkpartners van Mediawijzer.net. Tijdens deze opdrachten moeten leerlingen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en het eigen mediagedrag onder de loep nemen. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen door leerlingen uit groep 7 en 8. Inschrijven kan tot 31 oktober 2016. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids