Normal_dekker__staatssecretaris__sander__onderwijs

Basisschool de Torteltuin in Almere heeft de Groep in School (gis) opgeheven. Kamerlid Siderius van de SP had hierover Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dekker geeft aan dat het opheffen van een gis aan de besturen binnen een samenwerkingsverband is. De staatssecretaris zal dan verder ook geen actie ondernemen om de gis te behouden. 

De scholen binnen een samenwerkingsverband moeten gezamenlijk zorgen voor een dekkend ondersteuningsaanbod zodat voor alle leerlingen een passend plek kan worden geboden. Een optie is een groep in school (gis). Het inrichten van een gis is niet verplicht. Het opheffen van een gis is aan de besturen binnen een samenwerkingsverband. Mocht een gis opgeheven worden, dan moet er wel voor gezorgd worden dat er wel nog steeds een dekkend aanbod is.

Staatssecretaris Dekker zegt in beantwoording op de Kamervragen van Siderius dat er drie alternatieven zijn ontwikkeld die eerst gebruik maakten van de gis. Zo is er een aanbod op basisschool de Archipel, een aanbod op speciale basisschool de Watertuin en een aanbod op de school voor speciaal onderwijs de Olivijn. Volgens Dekker kan via deze opties voor alle leerlingen een passend aanbod worden gedaan en acht extra maatregelen dan ook niet nodig.

Voor de instandhouding van een gis gaat het samenwerkingsverband in Almere uit van een groep van circa twaalf leerlingen. De bekostiging per leerling is in dat geval gelijk aan de bekostiging van een leerling in het speciaal onderwijs. De gis werd opgeven omdat het leerlingenaantal was gedaald naar vijf. Dat was te weinig om de gis in stand te houden. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids