Normal_speciaal_passend_onderwijs_les

Dit jaar wordt voor het eerst de toewijzing van praktijkonderwijs (pro) en leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) door de samenwerkingsverbanden passend onderwijs gedaan. Voorheen deden de Regionale Verwijzingscommissies (RVC) dit. Voor scholen betekent deze nieuwe regeling dat zij de toewijzing van lwoo en pro ook eerder binnen moeten hebben. Dat melden het ministerie van Onderwijs en lecso.

Dit jaar moeten leerlingen voor 1 oktober een toelaatbaarheidsverklaring voor het pro of een aanwijzing voor het lwoo hebben. Zonder deze verklaring mag de leerling niet worden ingeschreven in het pro, of als lwoo-leerling in het vmbo. Scholen hebben vervolgens tot 15 oktober de tijd om hun inschrijvingsgegeven met BRON uit te wisselen.

Sinds 1 januari 2016 maken het lwoo en pro ook deel uit van het passend onderwijs. In een brochure is destijds al aangekondigd dat het RVC voor het voortgezet onderwijs gaat verdwijnen. Naast dat de samenwerkingsverbanden daarmee verantwoordelijk zijn geworden voor de doorverwijzing naar pro en lwoo, zijn de samenwerkingsverbanden ook verantwoordelijk voor het ondersteuningsbudget van beide onderwijsvormen. 

© Nationale Onderwijsgids