Normal_leeg_klaslokaal

De Onderwijsgroep Amersfoort wil per 1 augustus 2017 een forse reorganisatie doorvoeren, waarbij flink gesneden zal worden in het aantal scholen en bijbehorende banen. Hoewel ouders en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) de koers begrijpen, zijn zij het niet eens met het plan. Om de voorgenomen sluiting van een school voor speciaal onderwijs te voorkomen, komen zij daarom met een alternatief. Dit meldt het AD. 

De scholenkoepel wil in plaats van de huidige 7 scholen voor speciaal onderwijs verder met slechts 3 scholen. Voor de locaties in Ermelo, Huizen en Zeist betekent dit dat zij verder zullen gaan onder een ander schoolbestuur. Voor De Sprong in Maarsbergen en het Amersfoortse Mulock 2000 is het de bedoeling dat zij fuseren binnen de Amersfoortse locatie. 
 
Het opheffen van de locatie in Maarsbergen stuit op veel weerstand bij ouders en werknemers. De school in Maarsbergen staat in de bossen en is daarmee uitermate geschikt voor leerlingen met gedragsproblemen. Daarnaast heeft De Sprong volgens de voorzitter van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) een belangrijke regionale functie, omdat het merendeel van de leerlingen uit de wijde omtrek van zuidoost-Utrecht komt. “Die zouden dus straks allemaal in Amersfoort naar school moeten”. De GMR maakte met boze ouders bezwaar tegen het plan en stelde een alternatief voorstel op waarin beide scholen wel open blijven. Daarin staat dat de twee scholen zich moeten gaan bedruipen met alternatieve lesprogramma’s en een breder aanbod, waardoor in het voortbestaan kan worden voorzien. 
 
De Onderwijsgroep Amersfoort zit in financiële moeilijkheden doordat het leerlingenaantal met 20% is gedaald. Vanwege de wet Passend Onderwijs volgen nu meer kinderen onderwijs aan een reguliere school, waardoor er minder kinderen onderwijs krijgen aan één van de scholen voor speciaal onderwijs. Een tweede argument voor de reorganisatie is om meer invloed uit te kunnen oefenen. Om de groep kinderen op reguliere scholen een goede plek te kunnen bieden, is er schaalverkleining nodig. De invloed kan het beste worden uitgeoefend als de organisatie geheel in Amersfoort is gevestigd, aldus de Raad van Bestuur van de scholenkoepel. 
 
In de huidige reorganisatieplannen van de Onderwijsgroep zullen ongeveer 2 op de 3 banen verloren gaan. In het alternatieve plan zouden geen 65, maar 85 medewerkers hun baan kunnen behouden. Het bestuur van de onderwijsorganisatie heeft nog niet op het voorgestelde plan gereageerd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids