Normal_dd9b7d10-7911-4a0d-9ab4-b9f25bc174bd

De Prokkelweek is weer van start. De Prokkelweek is dit jaar van 6 tot en met 11 juni. In deze week zijn er ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperkingen, op het werk, in de buurt, op school of in het bedrijfsleven. Ook nodigen bedrijven en overheden tijdens deze week mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Dat meldt Prokkel.

Tijdens de Prokkelweek ontmoeten mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar tijdens prikkelende ontmoetingen. In negen jaar tijd is het initiatief uitgegroeid tot een evenement dat door duizenden Nederlanders wordt omarmd. Meer dan tweeduizend mensen met een verstandelijke beperking lopen een dag stage in het bedrijfsleven of bij de overheid. Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen komen mensen met en zonder beperking samen. Om met elkaar te sporten, te zingen, te koken, te eten of een les te volgen. Inmiddels staan ruim 375 activiteiten op de landkaart en dit aantal zal naar verwachting boven vierhonderd uitkomen.

Bedrijven, gemeenten en organisaties vanuit het hele land doen mee aan de sportieve zeskamp. Onder andere NUON, advocatenkantoor CMS, Coöperatie DELA, UWV, Restart, gemeente Utrecht en cateraar Sodexo vormen teams met cliënten van zorginstellingen en leerlingen van het speciaal onderwijs. Marian Geling, projectleider van de Prokkelweek, legt uit: "Elk team bestaat uit mensen met en mensen zonder verstandelijke beperking. Het gaat om samenwerken en teambuilding. Het team dat het beste gebruik maakt van elkaars mogelijkheden gaat met de eerste prijs naar huis. Bedrijven willen graag meedoen, want zij zijn op zoek naar praktische manieren mensen met een (verstandelijke) beperking beter te leren kennen en zo bij te dragen aan de participatiesamenleving."

Alle aangemelde Prokkels dingen automatisch mee naar een nominatie voor de Gouden Prokkel. Een onafhankelijke selectiecommissie, bestaande uit zes professionals, kiest welke Prokkels er een nominatie verdienen. Er zijn drie categorieën Gouden Prokkels: Prokkelen in de samenleving, Prokkelstages en Mensenrechten Prokkel.

De Prokkelweek wil aandacht vragen voor de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week per jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie.

© Nationale Onderwijsgids