Normal_normal_copyright_stockfreeimages_huiswerk_studie_lezen_leren_leerling_jongentje

Leren lezen verloopt bij slechthorende en dove kinderen anders dan bij horende kinderen. Ouders willen hun dove of slechthorende kind hier thuis graag bij helpen, maar hebben dan specifieke tips nodig. Zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis heeft daarom samen met ouders en leerlingen van Kentalis Talent de website ‘Kentalis Leeshuis’ gemaakt. De website staat vol tips en ideeën voor leesactiviteiten. Dat meldt Kentalis.

Op de nieuwe website www.kentalisleeshuis.nl lezen en zien ouders hoe zij de leesontwikkeling van hun dove of slechthorende kind kunnen stimuleren. De site staat vol voorbeeldfilmpjes en tips over speelse leesactiviteiten in en om het huis. Het gaat niet om algemene tips over leren lezen, maar heel specifiek over wat dove en slechthorende kinderen op dit gebied nodig hebben. Op de site staat ook informatie, bijvoorbeeld over het gebruik van gebaren, het vergroten van de woordenschat, en het gebruik van handige apps en geschikte boeken voor deze kinderen.

Omdat dove kinderen veel auditieve informatie missen, is leren lezen vaak minder gemakkelijk dan voor horende kinderen. Het is belangrijk dat zij extra ondersteuning krijgen op dit gebied. Ouders hebben een belangrijk rol bij de leesbevordering. Zij kunnen hun kind thuis op een leuke, speelse manier helpen bij het leren lezen.

Ouders en leerlingen van Kentalis Talent, een speciale school voor dove en slechthorende kinderen in Vught, hebben meegewerkt aan de website. Zij vinden het belangrijk dat de informatie voor alle ouders van dove en slechthorende kinderen beschikbaar is. De ouders en leerlingen zijn te zien in veel van de filmpjes.

© Nationale Onderwijsgids