Normal_tablet__kind__mediagebruik

Een tablet is vaak een te ingewikkeld apparaat voor kinderen met een ernstige meervoudige handicap. Bimii-Book komt daarom met een 'houten laptop' met een simpele bediening. Daarmee kunnen ook leerlingen uit het speciaal onderwijs digitaal aan de slag. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

“Overal om ons heen worden smartphones en tablets gebruikt. Gehandicapte kinderen zien dat ook en willen meedoen”, zegt Willem Kooistra van PTH. School voor speciaal onderwijs, De Wingerd, vroegen Chamin Hardeman van Mediaheads of hij voor hen iets kon ontwikkelen, zodat ook hun leerlingen de digitale wereld kunnen ontdekken. De 'houten laptop' bestaat uit een houten raamwerk dat plaats biedt aan een tablet en een sensor. De sensor leest blokjes, waarmee de computer te bedienen is. De kinderen krijgen op het beeldscherm plaatjes te zien en moeten daar vervolgens de juiste blokjes bij zoeken. Zo kunnen de leerlingen werken aan hun woordenschat of simpele rekensommen leren.

Kooistra ontwikkelde de hardware voor de houten laptop. “Deze kinderen zijn heel zintuigelijk ingesteld. Ze willen dingen voelen. Daar moet je gebruik van maken”, zegt Kooistra. Het besturingssysteem is zo kaal als het maar kan. Er staat alleen op wat echt nodig is, zodat de kinderen niet bij de instellingen kunnen komen en per ongeluk iets uitzetten.

Hardeman en zijn team hebben inmiddels een Bimii-lab opgezet waarin ze samenwerken met allerlei experts. “Wie een Bimii-Book koopt, heeft toegang tot onze eigen appstore en kan daaruit de nieuwe toepassingen downloaden.” De toepassingen blijven vooralsnog toegespitst op het speciaal onderwijs. Vanaf maart gaat de houten laptop in de verkoop. 

© Nationale Onderwijsgids