Normal_rolstoel_handicap_speciaal_onderwijs_mytylschool_haren

Voor veel scholen is het niet duidelijk wanneer een leerling volgens de onderwijsinspectie ongeoorloofd mag verzuimen om deel te nemen aan therapie tijdens schooluren, zegt Landelijk Overleg Onderwijs & Kinderrevalidatie (LOOK). Daarom publiceert LOOK het factsheet 'Therapie tijdens onderwijstijd'. Hierin staat aan welke voorwaarden leerlingen en scholen volgens de inspectie moeten voldoen wil het verzuim ten bate van therapie als geoorloofd worden beoordeeld. Dat meldt LOOK.

De onderwijsinspectie ontvangt jaarlijks veel verzoeken voor vermindering van onderwijsuren door therapietijd. Daarom is er een beleidsregel opgesteld. Deze regel beoogt de behandeling van ontheffingen vanwege vermindering onderwijsuren door therapietijd efficiënt te laten verlopen en daarmee ook voor de scholen en instellingen de administratieve lasten zo veel mogelijk te beperken. Met de beleidsregel kan de inspectie mogelijkheden en uitzonderingen toepassen om de vermindering onderwijsuren door therapietijd goed te keuren.

In de factsheet van LOOK wordt onderscheid gemaakt tussen vier categorieën leerlingen bij wie verzuim onder voorwaarden geoorloofd is. Voor elke categorie gelden andere voorwaarden en procedures. In de factsheet wordt per categorie ingegaan op wanneer het verzuim geoorloofd is en welke stappen de school moet nemen om de goedkeuring van de inspectie te krijgen. De factsheet is hier te downloaden.

© Nationale Onderwijsgids