Normal_finale_leesvertelwedstrijd2015

De 19e editie van de Nationale LeesVertelwedstrijd komt eraan. De wedstrijd geeft dove en slechthorende kinderen die goed kunnen vertellen een podium. De finale is op 28 mei in Theater de Meervaart in Amsterdam. Kinderen kunnen zelf meedoen aan de wedstrijd maar kunnen zich ook opgeven om naar de finale te komen kijken.  Dit meldt productiebureau 125Procent.

Voor dove en zwaar slechthorende kinderen is lezen een pittige opgave. De schrijftaal begrijpen is lastig als je de taal niet kunt horen. Daarbij heeft gebarentaal een andere woordvolgorde dan de gewone schrijftaal. Het is dus extra moeilijk om een tekst in schrijftaal voor te dragen in gebarentaal. Om die reden heeft Stichting Woord en Gebaar een spannende talentenjacht voor dove en slechthorende kinderen in het leven geroepen: de Nationale LeesVertelwedstrijd.

Onder begeleiding van een volwassene kunnen alle dove en slechthorende kinderen van 10 t/m 13 jaar zich vanaf 1 maart aanmelden op leesvertelwedstrijd.nl.  Onderdeel van de aanmelding is een kort filmpje mee waarin de deelnemer een stukje tekst uit een favoriet boek (dat niet verfilmd is) voordraagt in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Het filmpje mag maximaal 4 minuten duren.

Voorheen werden op diverse dovenscholen in Nederland schoolfinales georganiseerd, waar de finalisten voor de Nationale LeesVertelwedstrijd werden gekozen. Omdat steeds meer dove en slechthorende kinderen op een reguliere basisschool terechtkomen, zijn er andere voorrondes nodig om ook hún een kans te geven mee te doen. Hierdoor worden de finalisten nu niet meer bij de schoolfinales gekozen, maar door een vakjury via een filmpje. Deze kiest vervolgens twintig talenten uit die een dag op bootcamp mogen.

Verspreid over het land zijn er drie bootcamps, waar de kinderen door een NGT-specialist extra getraind worden om hun verhaal nog mooier voor te dragen. De bootcamps eindigen met het opnemen van filmpjes van de voordrachten, die op 1 mei online worden gezet op leesvertelwedstrijd.nl. Vanaf dan kan heel Nederland stemmen op 1 van de 20 filmpjes.

Uit de 20 talenten worden uiteindelijk 10 finalisten gekozen, deels door de stemmen van Nederland en deels door het vakkundige besluit van de jury. De 10 finalisten worden op 28 mei als supersterren onthaalt in Theater de Meervaart in Amsterdam, waar ze gaan strijden om de titel ‘Superster verhaalverteller 2016’. De andere 10 talenten krijgen een leuke rol tijdens de spetterende show.

© Nationale Onderwijsgids