Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Dit schooljaar is in Assen een school geïnitieerd voor jonge kinderen van vier tot zeven jaar oud. Verschillende vormen van speciaal onderwijs zijn hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De Trampoline in Assen is een onderwijskundig expertisecentrum voor kinderen van 4 tot 7 jaar oud. Het biedt speciaal onderwijs aan kleuters van drie verschillende basisscholen uit Noord- en Midden-Drenthe in één gebouw. Directrice Catharina Hoiting legt uit: “We hebben het speciaal basisonderwijs, de zogeheten cluster 3-kinderen met een licht verstandelijke beperking en de cluster 4-kinderen met gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen samen kunnen voegen. Zo kunnen we elkaars expertise gebruiken.”
 
Leerkracht Marga Hoekman onderkent dat het belangrijk is om jonge kinderen niet meteen in hokjes te stoppen. “Hier kunnen we ze in een kleinere setting extra ondersteuning bieden. En elkaar helpen.”
 
De indeling van de kinderen is voornamelijk op leeftijd gebaseerd. De beperking speelt hierin een zoveel mogelijk ondergeschikte rol. Aan de kinderen wordt hetzelfde onderwijs aangeboden als op een gewone basisschool. Na groep 2 wordt gekeken welk onderwijstype het beste geschikt is voor een kind: speciaal onderwijs of regulier onderwijs. 
 
© Nationale Onderwijsgids