Normal_schoolplein_fietsen_rek

De gemeente Loon op Zand is gestopt met de fietsbegeleiding van leerlingen van Sbo Het Zilverlicht die onderweg naar school langs een noodopvang voor vluchtelingen komen. De gemeente bood de begeleiding aan op verzoek van ouders die zich ongerust maakten over de veiligheid. De leerlingen hebben echter geen behoefte aan de begeleiding. Over het initiatief van de gemeente was de sinds de bekendmaking veel ophef. Dit melden de NOS en Omroep Brabant.

De gemeente zette vrijwilligers in om met de leerlingen mee te fietsen op hun route vanuit Kaatsheuvel naar de school voor speciaal onderwijs in Waalwijk. Zij wilden hiermee tegemoet komen aan ouders die zich zorgen maakten. De ouders waren bang dat hun kinderen, die extra gevoelig zijn voor prikkels, in de war zouden raken van de aanwezigheid van grote groepen mensen nu er tijdelijk vluchtelingen worden opgevangen in een vakantiepark langs de schoolroute.

Slechts een handjevol leerlingen zou echter van de begeleiding gebruik hebben gemaakt. Bovendien gaven zij daarna al snel aan dat de begeleiding niet meer nodig was. De leerlingen zouden zelfs een groepsapp hebben aangemaakt om de begeleiders te kunnen ontlopen. De gemeente heeft daarom besloten de begeleiding meteen te stoppen.

Vluchtelingenwerk Nederland had geen begrip voor het initiatief van de gemeente. Volgens de organisatie had de gemeente juist energie moet steken in het wegnemen van het idee dat de kinderen niet veilig zouden zijn.

© Nationale Zorggids