Normal_kind_rolstoel534

Naar schatting 13.000 kinderen met een handicap gaan nooit naar school, ook niet naar het speciaal onderwijs. Sommigen van hen zitten de hele dag thuis. Anderen gaan naar een dagbestedingscentrum. Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) start daarom klassen waarin kinderen met een handicap onderwijs en zorg op maat krijgen in hun eigen klas en dingen doen samen met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes. Gewoon Bijzonder is de zesde NSGK Samen naar School klas die dit jaar van start is gegaan. Dat meldt NSGK.

De zesde klas wordt geopend in het Groningse Uithuizen. Binnen de basisschool Koning Willem-Alexander is Alies Kap, met hulp van NSGK, een speciale klas gestart voor haar dochter Laura en andere kinderen met een meervoudige beperking. De klas van Stichting Gewoon Bijzonder wordt feestelijk geopend door Daan Haaksma (broer van Laura) en PvdA Tweede Kamerlid Otwin van Dijk.

Van Dijk, woordvoerder langdurige zorg en welzijn: "Ik geloof heel erg in een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin we met elkaar optrekken. Mensen met en mensen zonder een beperking. Dat begint al bij kinderen en dus op school. Je leert zo op jonge leeftijd dat iedereen een beetje anders en toch gewoon is. Dat is ook de reden waarom ik graag deze gewoonbijzondere klas wil openen."

In het kader van haar 65-jarig jubileum, wil de NSGK twintig van deze klassen helpen oprichten, verspreid over heel Nederland. "Mensen denken vaak: kinderen met een handicap kúnnen toch helemaal niet naar een gewone school?" zegt Jan Franssen, adjunct-directeur van NSGK. "Want mensen zien vaak als eerste wat iemand met een handicap níet kan. Pas als je elkaar beter leert kennen, zie je dat hij ook allerlei dingen wél kan. Je kunt kinderen honderd keer vertellen dat het leuk is om met elkaar te spelen. Maar om het te geloven, moeten ze het toch gewoon doen."

© Nationale Onderwijsgids