Normal_woonschool

Leerlingen met een beperking in Eindhoven leren zoveel mogelijk zelfstandigheid op te bouwen in een Woonschool. Daarin kunnen de jongeren oefenen wat ze moeten doen als ze zelf een huishouden moeten runnen. Dat meldt Omroep Brabant. 

Jongeren met een beperking moeten leren om zelfstandig te kunnen functioneren. Daarom leren ze in het praktijkhuis dingen als ramen lappen, koken en boodschappen doen. Volgens Annemieke Verberne van de Stichting Speciaal Onderwijs Eindhoven is dat heel belangrijk. “We merken bij leerlingen die we buiten de schoolse omgeving brengen en in een zo realistisch mogelijke omgeving trainen, dat ze makkelijker de overstap maken naar het ‘normale’ leven.”

De jongeren zullen uiteindelijk veelvuldig in het begeleid wonen terecht komen, maar ook daar zijn de trainingen in het Woonhuis nuttig. Volgens Verberne doen de begeleiders daar echt niet alles voor de jongeren. “Het is juist ook bedoeld om zo zelfstandig mogelijk te functioneren binnen een beschermde omgeving”, zegt zij.

De Stichting Speciaal Onderwijs Eindhoven heeft drie scholen in speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs: de Mytylschool Eindhoven voor leerlingen met een lichamelijke handicap, de MBS Eindhoven voor zeer moeilijk lerende kinderen tot 20 jaar (cluster 3) en De Taalbrug voor dove en slechthorende kinderen (cluster 2). In totaal volgen bijna 1400 leerlingen speciaal onderwijs bij SSOE en krijgen zo'n 800 leerlingen ambulante begeleiding.

© Nationale Onderwijsgids