Normal_onderwijstijd_klas_klok

Scholen voor speciaal onderwijs kunnen dit schooljaar een beroep doen op extra bekostiging voor leerlingen met een ernstige meervoudige beperking (emb-leerlingen). Scholen hebben tot 15 september de tijd om een aanvraag in te dienen. Dit meldt Passend Onderwijs. 

Met ingang van dit schooljaar is er een landelijke regeling voor bijzondere bekostiging van de zorg voor emb-leerlingen. Door de regeling aanvullende bekostiging die is opgesteld voor de leerlingen, kunnen (voortgezet) speciaal onderwijs scholen via een formulier bijzondere bekostiging aanvragen bij DUO voor leerlingen die meer zorg nodig hebben dan geboden kan worden op basis van de onderwijsbekostiging. De regeling houdt in dat samenwerkingsverbanden niet meer per leerling een verzoek voor aanvullende bekostiging in hoeven te dienen. 
 
Leerlingen die in aanmerking komen voor extra bekostiging zijn leerlingen die op 1 oktober 2014 met een categorie 3 bekostiging stonden ingeschreven op een (voortgezet) speciaal onderwijs school. De leerlingen kampen daarnaast met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking en bijkomende stoornissen. De leerlingen hebben daarnaast meer zorg nodig in schooltijd dan de school zelf kan bieden.  
 
Het totale beschikbare budget is 5 miljoen euro. Dit geld wordt onttrokken aan de lumpsum van de samenwerkingsverbanden. Per leerling wordt maximaal 4000 euro aan bijzondere bekostiging toegekend. Wanneer er meer aanvragen in worden gediend dan het budget toelaat, dan gaat het beschikbare bedrag per leerling omlaag. Om in aanmerking te komen voor de bekostiging dient de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de aanvraag van de school uiterlijk 15 september binnen te hebben. 
 
© Nationale Onderwijsgids