Normal_leerlingenvervoer_gehandicapte_leerlingen_speciaal_en_bijzonder_onderwijs

Gemeente De Fryske Marren wil het komende schooljaar individueel leerlingenvervoer afschaffen. Leerlingen met een (ernstige) beperking of een gedragsprobleem moeten zich voortaan melden op een centraal punt zodat zij gezamenlijk naar school vervoert kunnen worden. Tweede Kamerlid Tjitske Siderius van de SP heeft haar bedenkingen bij deze maatregel en heeft Kamervragen ingediend bij staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dit meldt de Balkster Courant.

Siderius stelt dat het invoeren van groepsvervoer voor deze kwetsbare leerlingen voorbij gaat aan wat deze kinderen nodig hebben. Vaak kunnen de leerlingen niet goed omgaan met veel prikkels, onverwachte situaties en grote groepen mensen. De consequenties van groepsvervoer via centrale opstappunten zouden voor deze leerlingen erg nadelig kunnen uitpakken, vreest het Kamerlid. Zij vraagt de staatssecretaris maatregelen te nemen opdat deze leerlingen weer individueel of in kleinere groepen naar school kunnen.

Kort voor de zomervakantie informeerde de gemeente in een brief aan de ouders over de veranderingen in het leerlingenvervoer. Onder de ouders ontstond toen veel ophef waarop door de gemeente verbaasd werd gereageerd. Volgens wethouder Janny Schouwerwou is de maatregel al in september 2014 aangekondigd maar toen kwam er geen reactie van de ouders. “Als dat wel zo was geweest, hadden we dat zeker in het college van B&W besproken”, aldus de wethouder. Siderius vindt de gang van zaken echter niet gepast. Doordat de brief kort voor het zomerreces is verstuurd, kunnen bezwaren van ouders pas worden afgehandeld als het schooljaar alweer begonnen is.

Schouwerwou benadrukt dat de regels in andere gemeenten al langere tijd naar volle tevredenheid worden toegepast. Uitzonderingen blijven mogelijk, maar alleen op medische indicatie. Met de invoering van het groepsvervoer bespaart de gemeente zo'n 32.000 euro per jaar, aldus de wethouder.

© Nationale Onderwijsgids