Normal_brood_kinderen_eten_lunch_ontbijt

De D66 Amsterdam pleit voor een noodijskast op scholen met proviand voor kinderen die thuis geen ontbijt krijgen. De partij vindt dat er geen kinderen meer met een lege maag in de klas mogen zitten. Het plan moet worden opgenomen in de Aanpak Gezond Gewicht, vindt de D66. De partijen GroenLinks en PvdA staan achter dit plan. Dat meldt het Parool.

Uit cijfers van het Nationaal Schoolontbijt blijkt dat een op de drie kinderen met een lege maag op school komt. De D66 wil dat hier verandering in komt. De PvdA probeert dit probleem al langer aan te kaarten, zo diende raadslid Emre Ünver hier een motie over in. “Scholen roepen al snel dat ze te veel verantwoordelijkheid krijgen, maar kinderen zonder eten in de klas is schandalig”, zei het raadslid.

De SP heeft zijn bedenkingen bij het plan, de partij wil van een noodontbijt geen beleid maken. “Als dit op scholen geregeld wordt, gaan sommige ouders verwachten dat de leraren hun kinderen van ontbijt gaan voorzien”, zegt raadslid Erik Flentge. Volgens het raadslid wordt hiermee weer een opvoedtaak bij scholen neergelegd. De SP zou liever investeren in armoedebeleid.

De VVD is van mening dat het een vrije keuze van scholen moet blijven om leerlingen wel of niet iets toe te stoppen als ze met een lege maag op school komen. De partij wil de verantwoordelijkheid voor ontbijt niet bij scholen neerleggen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid benadrukte eerder al dat het onderwijsgeld niet is bedoeld voor het geven van eten, drinken en kleding aan kinderen die verwaarloosd worden. 

© Nationale Onderwijsgids