Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Jaarlijks zijn er voor zo'n 150 Zeeuwse jongeren geen geschikte banen te vinden. Het gaat dan om jongeren die licht verstandelijk beperkt zijn, sociale problemen hebben en al vaker uitgevallen zijn op school. Mede door het wegbezuinigen van een aantal van de sociale werkplaatsen en begeleide werktrajecten, komen deze jongeren niet aan de bak. Dat meldt PZC.

De jongeren van tussen de 16 en 27 jaar komen van praktijkscholen, middelbare scholen voor speciaal onderwijs of van de laagste mbo-opleiding. Voorheen kon een deel van de jongeren in een sociale werkplaats terecht of werden ze opgevangen in begeleide werktrajecten. Maar deze voorzieningen zijn wegbezuinigd of nemen geen nieuwe mensen meer aan.

Een mbo-opleiding niveau 2 is het minimale vereiste voor de arbeidsmarkt. Maar ook hier komen de jongeren moeilijk binnen, door de overheidsmaatregelen dat ze sinds kort minstens een vmbo-diploma in bezit moet hebben. De jongeren die dit niet hebben, moeten slagen voor een toets om toegelaten te worden. De jongeren die wel op de mbo-opleiding aan de slag kunnen hebben het niet makkelijk, omdat de taal- en rekenniveaus zijn opgeschroefd. 

© Nationale Onderwijsgids