Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

School De Parachute voor speciaal onderwijs (cluster 4) in Zoetermeer heeft een zeer slechte beoordeling gekregen van de Onderwijsinspectie. De inspectie maakt zich ernstige zorgen over de kwaliteit van het onderwijs en de school zou een aantal belangrijke zaken niet op orde hebben. Ook is de inspectie niet te spreken over de leraren die soms “fysiek ingrijpen” in de klas. De inspectie heeft de school het predicaat 'zeer zwak' gegeven. Dit meldt het AD.

Ouders hebben veel klachten over de school. Zou zouden hun kinderen soms maar twee uur op een dag les krijgen. Ook spreken de ouders over een “onveílig leerklimaat”. Een woordvoerder van de school zei in oktober tegen Hart van Nederland daarover: “Wij zijn met een tweetal ouderparen in gesprek en op zoek naar een oplossing. Na een directeurswissels zijn we hard bezig een goed onderwijsprogramma aan te bieden. Volgens de inspectie hebben wij het onderwijs op orde”.

Inmiddels is de inspectie een volledig andere mening toegedaan. De inspecteurs constateren dat er geen duidelijk plan voor individuele leerlingen bestaat en dat de school onvoldoende op de hoogte is van de ontwikkeling van de kinderen. De school slaagt er hierdoor niet in het beste uit de leerlingen te halen. De inspectie heeft ook veel kritiek op het gedrag van de leraren. Die zouden in de klas soms “fysiek ingrijpen” en te weinig doen om leerlingen met een gedragsstoornis te helpen hun problemen te verminderen. Ook zou de motivatie van veel leerlingen te lijden hebben onder de slechte sfeer in de klassen.

De Parachute krijgt een jaar de tijd om alle problemen op te lossen. De school laat weten al een plan van aanpak klaar te hebben liggen om de kwaliteit van het onderwijs weer op peil te krijgen.

© Nationale Onderwijsgids