Normal_leerlingenvervoer_gehandicapte_leerlingen_speciaal_en_bijzonder_onderwijs

Leerlingen van de St. Maartenschool voor speciaal onderwijs in Nijmegen moeten soms wel anderhalf uur reizen om vanuit omliggende gemeenten op school te komen. De PvdA in Wijchen vindt dit veel te lang en heeft de gemeente om een oplossing gevraagd. Dit meldt de Gelderlander.

De St. Maartenschool is een school voor zeer gespecialiseerd onderwijs aan kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking of chronische ziekte. Leerlingen van de school komen uit verschillende omliggende gemeenten, waaronder Wijchen maar ook Tiel en Uden.

De leerlingen worden nu met busjes opgehaald en naar school gebracht. Soms zitten leerlingen wel anderhalf uur in het busje voor ze op school arriveren. “Zeker voor jonge leerlingen is het problematisch zo lang onderweg te zijn”, zegt directeur Gillis Geschiere van de St. Maartenschool. “Kinderen kunnen vaak moeilijk met elkaar en met de chauffeur omgaan”.

Volgens de gemeente Wijchen is de enige oplossing het verminderen van het aantal leerlingen per busje van acht naar vier. Het busje rijdt dan een kortere route en hoeft minder vaak te stoppen omdat het minder kinderen hoeft op te halen. Maar volgens de gemeente is deze oplossing te duur. Bovendien is het volgens de gemeente geen echte oplossing. Doordat er meer busjes rijden, verwacht de gemeente dan parkeerproblemen bij school, waardoor de reistijd toch weer oploopt.

“Onzin”, zegt Geschiere. Volgens de directeur hoeven de busjes helemaal niet te parkeren , de leerlingen moeten alleen maar even uit te stappen. Ook de PvdA in Wijchen legt zich er niet bij neer. “De kinderen hebben een ernstige lichamelijke handicap. Er zijn maar drie of vier kinderen uit de gemeente Wijchen die naar deze school gaan maar voor hen willen we de reistijd nog steeds verbeteren”, aldus de partij.

© Nationale Onderwijsgids