rotterdam aanpak drank drugs speciaal onderwijs

ROTTERDAM - In de gemeente Rotterdam werken hulpverleners hard om het gebruik van drank en drugs door kwetsbare leerlingen te verminderen. De Rotterdamse aanpak is in Den Haag opgemerkt. Daarover bericht de website van RTV Rijnmond.

Gisteren werd in de Tweede Kamer duidelijk dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat onderzoeken of de Rotterdamse aanpak in heel Nederland kan worden ingevoerd.

In Rotterdam bezoeken hulpverleners scholen. Daardoor komen ze direct in contact met leerlingen. Daarnaast worden contracten tussen ouders en de school afgesloten.

Het drank- en drugsprobleem is vooral groot onder leerlingen in cluster 4 van het speciaal onderwijs. Bijna een kwart (23 procent) van hen drinkt stevig, circa 20 procent komt in aanraking met harddrugs en bijna de helft (42 procent) van deze leerlingen steekt wel eens een joint op.

Uit cijfers blijkt dat havo- en vwo-leerlingen in Rotterdam aanzienlijk minder blowen, drinken en harddrugs gebruiken dan leerlingen in het Rotterdamse speciaal onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres