Bordje Jeugdzorg

AMSTERDAM (Novum) - De dyslectische zeilbroers Enrique en Hugo komen onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. De kinderrechter heeft dat vrijdag besloten. De broers moeten daardoor terug naar Nederland, zegt hun advocaat zaterdag in het AD.

De hoogbegaafde tieners maken sinds eind augustus een zeiltocht langs onder meer Engeland, Spanje en België om aandacht te vragen voor kinderen die net als zij niet naar school kunnen vanwege hun dyslexie. De broers volgen al meer dan drie jaar geen onderwijs.

De Raad voor de Kinderbescherming wil dat de jongens van 15 en 14 jaar naar school gaan en stapte naar de rechter. Een eerdere onder toezichtstelling werd in augustus afgewezen, waardoor de broers toch aan hun zeilreis konden beginnen.

Vermoedelijk komt er nu een gezinsvoogd, zegt advocaat Katinka Slump. Ze heeft er een hard hoofd in dat de voogd voor elkaar krijgt wat haar, de ouders en de onderwijsinspectie niet is gelukt: een school zo ver krijgen dat ze de zeilbroers aanneemt.

Volgens Slump is de oplossing heel simpel. "Een school moet ze inschrijven, doen wat in de wet staat. Ik stel voor dat Jeugdzorg een kort geding tegen een school aanspant om af te dwingen dat die school de jongens inschrijft." Ze verwacht dat de jongens volgende maand terug in Nederland zijn.