Normal_1415

Kauwgommerk Sportlife activeert studenten op hbo- en mbo-opleidingen om kauwgom te recyclen tot Gumshoe, een hippe sneaker met zolen van gerecyclede kauwgom. Verschillende mbo- en hbi-instellingen hebben zich al aangesloten bij het initiatief. Dit meldt Publicis Groupe.

In samenwerking met street artists zijn er speciale muurschilderingen gemaakt met aansprekende portretten die een kauwgombel blazen. De kauwgombel is een bakje van gerecycled kauwgom om de kauwgom in weg te gooien en daarmee te verzamelen voor hergebruik. Jaarlijks eindigt in Nederland 1.5 miljoen kilo kauwgom op straat. Met deze actie wil Sportlife op een aansprekende manier een bijdrage leveren om dit te verminderen.
 
De scholenactie markeert het begin van een verdere uitrol van de Gumshoe. Zo zijn er op dit moment unieke billboards in Amsterdam geplaatst waarop voorbijgangers hun kauwgom kunnen plakken. Op deze manier belandt de kauwgom niet op straat en kan deze gebruikt worden om nieuwe Gumshoes van te maken. 
 
De eerste scholen die zich hebben aangesloten bij het nieuwe initiatief zijn: InHolland in Diemen en Amsterdam, Huygens College en ROC in Amsterdam, HvA in Osdorp en Haarlemmermeer Lyceum Hoofddorp. Zoals iedere school z’n eigen leerlingen heeft, is ook de muurschildering uniek per school. De schilderingen worden bij de schoolingang geplaatst om de jongeren te verleiden de kauwgom te verzamelen in plaats van weg te werpen op het schoolplein of onder de schoolbanken te plakken. De street art is gemaakt door kunstenaars Snar Hunfeld, Robin Stam en Reyhan Danisan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids