Saxion moet bezuinigen vanwege dalende studentaantallen

Het aantal studenten op hogeschool Saxion loopt flink terug, waardoor de onderwijsinstelling minder geld krijgt van de overheid en dus moet gaan bezuinigen. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk om een bezuiniging van 5 procent op de totale begroting; dat is ongeveer 15 miljoen euro. Dit meldt De Stentor. 

In oktober weet Saxion meer, want dan is het aantal inschrijvingen voor het nieuwe studiejaar definitief bekend. De daling van het aantal studenten is geen verrassing voor de hogeschool en daarom staan er al enkele maatregelen op de planning. Het onderwijsaanbod is onder meer vergroot, zodat meer studenten interesse hebben in een opleiding van Saxion. Zo voegt de instelling onder meer Associate Degrees (een verkorte hbo-opleiding) toe aan het curriculum. Ook komen er meer opties voor duaal studeren.

Meerjarenbegroting

Desondanks zijn er bezuinigingsmaatregelen nodig. Deze moeten voor oktober bekend zijn, omdat Saxion de meerjarenbegroting eind juni moet aanleveren. Welke kosten omlaag gaan, wordt in de komende weken bekend.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky